Jakob i Jokkmokk siktar mot Sverigetoppen i gymnastik

6:04 min

En av Sveriges gymnastiktalanger bor i Jokkmokk. Tolvårige Jakob Beland tränar för att det är roligt att lära sig nya saker - och han har lyckats kvalificera sig in till gymnastikförbundets utvecklingsgrupp.

Blockeringar när man blir rädd för en övning är det värsta. Fristående och volter det bästa. Sträckt bakåtvolt med dubbel skruv är hans ess i leken för tillfället. För Jakob Beland, 12 år, från Jokkmokk är gymnastik en stor del av livet.

Tillsammans med bland annat sin storasyster Ylva har han tränat sedan han var i sjuårsåldern. Hela familjen är engagerad i gymnastikföreningen i Jokkmokk och det är pappa Markus som är tränare:

– Det är speciellt att vara tränare till sin son. Inte alltid lätt. Men vi lär oss tillsammans. Tack vare att Jakob kommit med i gymnastikförbundets utvecklingsgrupp, får även jag tillfälle att lära mig nytt som tränare.

Till gymnastikförbundets utvecklingsgrupp måste man kvalificera sig. Det är bara de största talangerna i Sverige som får chans att komma på de tre rikssammandrag som anordnas varje år.

– Vi var i ärlighetens namn lite tveksamma till att ens försöka kvala in till utvecklingsgruppen, säger Markus Beland, väl medveten om det kontroversiella med specialisering och hård träning för barn och ungdomar.

– Att vara med i utvecklingsgruppen är ett steg mot elitsatsning. Men vi landade i att ändå försöka, eftersom Jakob ville. Och han lyckades. Han är duktig och måste få chansen att utvecklas om han vill.

Jakob själv gillar rikssammandragen. I Jokkmokk tränar han förvisso med andra killar, men det är en liten grupp. Han är äldst och den enda på så pass hög nivå.

– Det är roligt att få träna med många andra duktiga gymnaster från hela Sverige!

Jakob Beland siktar närmast på en bra placering på riksmästerskapen senare i vår och så småningom när han är äldre på SM. Även om han, liksom sin far, inser att förutsättningarna är tuffare för honom än för de andra i utvecklingsgruppen.

– De andra pojkarna från till exempel Stockholm och Malmö har specialträningshallar med bland annat hoppgropar, fyllda med skumgummi. Här i Jokkmokk, i den här salen är det svårare att träna till exempel svåra avhopp, säger Markus medan han lutar sig mot ribbstolarna i Västra skolans gymnastiksal. Så vi får se hur det går...

– Det går om man vill, säger Jakob.

Och då är förstås den givna frågan om han vill lägga ner den tid och det hårda arbete det innebär att bli riktigt bra i gymnastik. Svaret är kort men övertygande.

– Jag vill!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista