Maja Mella, verksamhetsledare för svenska tornedalingars riksförbund. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

STR-T efterlyser skolböcker om minoritetskulturer

1:04 min

Hur får vi in minoritetsperspektivet i klassrummen, det var en av de saker som det pratades om på minoritetskonferens i Luleå på onsdagen.

Konferensen "Nationella minoriteter och urfolk - en angelägenhet för den svenska skolan?" handlade mycket om skolans betydelse för att stärka minoriteternas kultur, till exempel pratades det en hel del om språkinlärning och historiekunskaper.

– Det är förkastligt att man fjorton år efter minoritetsspråkslagen fortfarande inte har några skolböcker om de nationella minoriteterna i Sverige, tycker Maja Mella, verksamhetsledare för svenska tornedalingars riksförbund.

Hon är oroad över språkutvecklingen för tornedalingarna.

– För meänkielis del är situationen akut, det är ett extremt hotat språk. Och det är inte bara att betrakta som modersmål utan som nybörjarspråk eftersom flera generationer har förlorat språket. Men vi ser ett gryende intresse från unga vuxna att återta språket i dag, men tyvärr finns inte motsvarande utbildning..., säger Maja Mella, verksamhetsledare för svenska tornedalingars riksförbund.

Isak Utsi, förbundssekreterare för Sáminuorra, den största samiska ungdomsorganisationen, sa att det är viktigt att få in de här frågorna i lärarutbildningen men han tyckte också att man måste jobba här och nu.

– Vi i Sáminuorra har jobbat med ett projekt som vi kallade "från ungdom till ungdom". Projektet finns i Norge där samiska ungdomar reser runt i landet och informerar ungdomar om den samiska kulturen samt bemöter fördomar, berättar Isak Utsi.

Det borde vara lätt att få igång ett sånt projekt i Sverige?

– Nja, tyvärr har det varit svårt att få till här medan myndigheter och institutioner i Norge är mer positiva till en sån här lösning, säger Isak Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista