Arkivbild. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.

Mer närproducerat med nya EU-regler

"Det blir enklare och tydligare"
1:18 min

Nya Eu-regler öppnar nu dörrarna för mer närproducerad mat. Hittills har regelverket krånglat till det för bland annat kommuner som velat satsa på mer närproducerat vid skolor, förskolor eller äldreboenden.

Tidigare i veckan antog Eu:s ministerråd tre nya direktiv för offentlig upphandling. Miljöminister Lena Ek (C) som på onsdagen besökte Piteå och Luleå välkomnar de nya reglerna och menar att de kommer att innebära att det blir enklare för kommunerna.

- Det blir enklare och tydligare för upphandlingsorganisationen och det innebär också att det blir lättare för de som politiskt vill att det ska vara mer närodlat, bättre kvalitet på maten och mindre kemikalier kommer att kunna ställa de kraven mycket tydligare och enklare, säger Lena Ek.

Vid Munkebergs förskola i Luleå har man länge prioriterat maten men det har inte gått att köpa in mer närproducerad mat eller råvaror. Det har upphandlingsreglerna satt stopp för.

- Jag hoppas att det ger mer frihet just när det gäller närodlade produkter för det är något vi efterfrågar på den här förskolan, säger Margareta Hansén, förskolechef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".