Musikern Marie Selander. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Kvinnorna som försvann från historien

1:32 min

"Varför går det så långsamt med jämställdheten inom musiklivet?" Det undrar musikern Marie Selander som föreläste i Luleå i onsdags kväll. Förra året kom hon ut med boken "Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik." som handlar om de kvinnliga musiker som fallit bort från den vanliga historieskrivningen.

Marie Selander började sin karriär i tjejgruppen Nursery Rhymes på 1960-talet. Gruppen fick omdömen som "de är söta men kan spela ändå"...

Hon reagerade på att de aldrig jämfördes med killgrupper på lika villkor. Hon började undersöka jämställdheten inom musiklivet och det slutade med att hon skrev en bok efter att ha gjort research hos bland annat musiker och forskare. Hennes slutsats är att inte mycket har förändrats.

– Fortfarande är det inte lika normalt att kvinnor spelar trummor eller elgitarr även om det blivit bättre. Titta bara på till exempel "Allsång på Skansen", är det hälften kvinnor och hälften män i husbandet?, frågar Marie Selander retoriskt.

Hon menar att män väljer män, även om det också är många män som tänker på genusfrågor i dag.

– Jag ser att det inte handlar om kvinnor och män, utan att vissa män i bestämmandeposition bara väljer män. Men jag tycker att man ska påpeka det så snart man kan. Låt dem inte komma undan!! Det finns också så många kvinnliga nätverk i dag att man inte behöver känna sig ensam när man kommenterar det, säger Marie Selander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista