Foto: Tobias Röstlund/TT

Svininfluensan slår hårt mot Norrbotten

Hittills har det konstaterats 19 fall av svininfluensa i länet. En patient har blivit så sjuk att den skickats till Karolinska sjukhuset i Stockholm för behandling med konstgjord lunga.

Smittsskyddsläkare Anders Nystedt tror inte att toppen är nådd.

– Vi räknar med att toppen kommer i första halvan av mars, säger han.

Han är inte oroad men säger att infektionskliniken har full beredskap.

– De flesta blir inte mer sjuka än av en vanlig influensa, men en del blir riktigt sjuka och då måste vi vara på tårna, säger Anders Nystedt.

Det influensavaccin som landstinget erbjuder täcker så väl den vanliga influensan (gamla Hongkong-influensan), som influensa B och det som kallas svininfluensa.

Att norra Sverige hittills drabbats hårdast menar han handlar om tillfälligheter.

– Ser man på de nationella kurvorna så verkar det som om vi hittills haft flest fall i förhållande till befolkningen. Det handlar helt enkelt om var smittspridningen börjar, säger Anders Nystedt.

Enligt landstinget är det fortfarande inte för sent att vaccinera sig. Eftersom toppen inte är nådd ännu så rekommenderar även Folkhälsoinstitutet att personer i riskgrupper, som ännu inte vaccinerat sig, ska göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista