Kiruna stadshus. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio

LKAB förklarar de dolda huspriserna

Priset för hus som LKAB köper i Kiruna och Malmberget blir inte synligt för allmänheten i tidningar och liknande. Orsaken är enligt gruvbolaget att det inte upprättas några nya lagfarter.

Priserna som syns i tidningarna kommer från ansökningarna om lagfarter som är en offentlig handling. Men LKAB söker inte nya lagfarter.

– De uppköpta fastigheterna blir i en del av LKAB:s befintliga fastigheter och därför söker vi inte nya lagfarter, säger Anders Lindberg som är gruvbolagets informationschef.

Enligt LKAB har man valt detta tillvägagångsätt för att göra det enklare att hantera antalet lagfarter.

– Vi köper ju fastigheter för att de i framtiden ska avvecklas, i samband med samhällsomvandlingen. Det handlar altlså inte om att vi försöker dölja priserna, säger Anders Lindberg.

Tror du då inte att det finns ett värde i att om man funderar på att sälja ser vad grannen fått för sitt hus?

– Visst kan det vara så och är det någon som sålt till oss är de fria att berätta det, men vi gör det inte. Det handlar om respekt för den enskilda husägaren och den överenskommelse vi gjort med de.

I Kiruna köpte LKAB 33 hus under 2013. Snittpriset var då 2,2 miljoner kronor inklusive alla tillägg. Priset som beräknas utgörs ju av markvärdet + 25 procent.

I Malmberget köpte LKAB 13 fastigheter till ett snittpris på 1,5 miljoner kronor. Att priset är lägre än i Kiruna beror på att markvärdet är lägre i Malmberget. Men då har man ändå räknat som om huset hade stått i Gällivare.

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista