Korridor i Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Folkhälsomyndigheten: Sent att vaccinera sig nu

"Resonera med din läkare"
3:23 min

Svininfluensan har slagit hårt mot Norrbotten i år. Toppen av influensavågen beräknas komma i början av mars och det kan vara sent att vaccinera sig nu, det menar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid folkhälsomyndigheten.

Landstingens vaccinationskampanj pågick i höstas, för att alla som behövde skulle få chansen att vaccinera sig mot såväl traditionell influensa som H1N1, som vi i folkmun kallar svininfluensa. För dem som inte gjorde det då, men känner sig oroliga nu börjar det vara för sent.

-- Om man tillhör riskgruppen, är över 65 år eller gravid, är vårt råd är i första hand att ta kontakt med sin läkare. Då får man resonera om det är någon idé att vaccinera, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid folkhälsomyndigheten

Den beräknade influensatoppen i Norrbotten ligger i början av mars, om drygt ett par veckor. Och det tar minst 14 dagar för vaccinet att börja verka ordentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".