1 av 2
Birgit Niva är nötköttsproducent i Korpikylä. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 2
Politikerpanel fr.v. Johan Johansson (M), Thomas Olofsson (FP), Bertil Bartoldson (V), Sven-Eric Bucht (S), Anders Pettersson (KD), Stefan Tornberg (C) och Agneta Granström (MP). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Norrbottens bönder är "utrotningshotade"

"Inget parti bryr sig om jordbruket"
0:57 min

Hälften av den mat vi äter idag är importerad och bönderna i norr har svårt att konkurrera med priserna på importerade livsmedel.

Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande i Norrbotten, Nils-Olov Lindfors, beskriver därför sina medlemmar som en utrotningshotad art.

På regionstämman igår krävde LRF besked från sju politiska partier om vad de vill göra för att vända den minskande livsmedelsproduktionen i länet.

– De talar lite om en nationell livsmedelsstrategi. Jag tror det var lite påtvingat att tala om det den här dagen, tyvärr, säger Birgit Niva, som är nötköttsproducent i Korpikylä.

Hon känner inte heller att hon fick de svar hon ville ha.

– Livsmedelsproduktion har inte varit på deras agenda. De har inte brytt sig om jordbruket överhuvudtaget, inget parti, säger Birgit Niva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".