Uppfräschad masugn om ståljättarna slår ihop

Det blir en tidigare renovering av SSAB:s masugn i Luleå förutsatt att sammanslagningen med den finska ståljätten Rautaruukki blir av.

Redan nästa sommar ska den befintliga masugnen på SSAB i Luleå renoveras, om det blir ett samgående med det finska stålbolaget Rautaruukki.

Ett besked om samgående väntas i maj-juni 2014. Först ska aktieägarna ha sagt sitt på årsstämman, och sen måste det ha kommit ett utlåtande från EU:s konkurrensmyndighet innan ett samgående kan bli aktuellt.

Enligt Per Bondemark, platschef på SSAB i Luleå, är renovering av masugnen en normal underhållsåtgärd för att förlänga livslängden på masugnen och det bör göras ungefär vart 10-15:e år.

– Luleå är redan en nyckelort i företaget och det här kommer inte att påverka antalet anställda eller Luleås status i företaget, säger Per Bondemark.

SSAB vill inte uppge vad renoveringen kostar men när den befintliga masugnen installerades för cirka fjorton år sen gick hela projektet med installation och tillhörande maskineri på 1,2 milljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".