Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S). Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Gällivare

Tommy Nyström kliver av kommunalrådsuppdraget

5:32 min

Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström kommer inte ställa upp till omval i höstens val. Det beskedet har han lämnat nu på fredagseftermiddagen.

Orsaken är framför allt den spricka som finns inom det socialdemokratiska partiet i Gällivare och som gör att han inte tycker att han har tillräckligt stöd från partiet och från en mindre gruppering som han kallar "en liten klick".

--Det finns en splittring i partiet. Är det någon annan som säger något annat så ljuger de. Och den har funnits under en ganska lång tid. Och det gör att mitt jobb blir mycket svårare att hantera som kommunalråd med den här splittringen.

Kan du tänka dig att kandidera till andra uppdrag?

--Nä, det gör jag inte. Inte i det här läget. Nu ska jag jobba som kommunalråd det här året ut och sen får jag se vad jag gör efter det.

Tommy Nyström fyller 62 år i nästa vecka och är inne på sitt tolfte år som kommunalråd i Gällivare.

Han säger också att arbetet med samhällsomvandlingen av Gällivare både har varit utmanande, men också gått långsammare framåt än vad han hoppats på och där han upplever att gruvföretaget LKAB under senare tid svikit endel uppgörelser som han anser kommunen haft med företaget.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista