Fiskare med en fångst av siklöja i norra Bottenviken. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

EU-parlamentariker: "Avskaffa det svenska dioxin-undantaget"

1:23 min

Fisket i Bottenviken var en de frågor som diskuterades när Eu-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) besökte Luleå. Sverige har idag ett permanent undantag från EU:s gränsvärden när det handlar om dioxiner men det är ett undantag som bör avskaffas, enligt Lövin.

Isabella Lövin, skrev för några år sedan Tyst hav, en bok som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Boken tog bland annat upp frågan om överfisket. Lövin har den senaste mandatperioden representerat Miljöpartiet i EU-parlamentet och som en av 25 ledamöter i fiskeriutskottet har hon satsat på att ändra EU:s fiskeripolitik.

Under torsdag och fredag besökte hon Luleå för att diskutera arbetet i parlamentet och den kommande fiskeripolitiken som nu EU tagit beslut om.

Den största förändringen från nästa år handlar om att det blir ett förbud mot överfiske och den näst största förändringen handlar om ett förbud att kasta ut fisk som inte överlever, enligt Isabella Lövin och det blir i Östersjön som förändringarna kommer att träda ikraft först, från 2015.

Vad blir den största utmaningen?

– Kontrollen, säger Isabella Lövin. Det är helt klart den största utmaningen och se till också så att fiskarna fortsätter fiska på samma sätt som man gjort utan det handlar ju om att man ska undvika den fisk man inte får ta upp eller den man inte ska ta upp. Så att dels ge tillräckligt med stöd till fiskarna så att de kan fiska på rätt sätt från början men också att inte vara naiv utan också se till att man kontrollerar så man inte fortsätter på samma sätt som tidigare ute till havs.

En fråga som diskuterats flitigt i Sverige är framtiden för fisket när det handlar om lax och strömming. Sverige har sedan 2002 haft tillfälliga undantag från EU:s gränsvärden när det handlar om dioxin i fet fisk men från 2012 finns ett permanent undantag. Något som Isabella Lövin är kritisk till och hon tycker att undantaget bör avskaffas.

– Framför allt tycker jag det är helt fel debatt när man pratar om att EU vill förbjuda surströmming och annat. Det här handlar faktiskt om att Sverige aktivt har jobbat för att vi ska ha ett undantag för att låta kvinnor och barn äta fisk som är förbjuden i resten av Europa, säger Lövin som anser att undantaget bör avskaffas så snart som möjligt.

Hur ska man kompensera fiskarna om fisket stoppas?

– Det finns ju fonder för att kompensera fiskare för alla möjliga eventualiteter så man får titta på det och sedan får väl också fiskarna titta på alternativa sätt att skaffa sig inkomster, säger Lövin.

Förstår du det motstånd som finns bland fiskare?

– Självklart förstår jag det, säger Isabella Lövin. Jag vill understryka att det här är inte fiskets fel på något sätt. Det är ju samhället i stort, tidigare politiker och makthavare som har tillåtit industrier att släppa ut gifter i Östersjön och i naturen som nu finns i fisken, menar Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista