Paul Ranner i Vittangi har fått sina fönster utbytta för att minska bullret från malmtrafiken. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Fönster för miljoner ska minska malmbuller

1:02 min

Just nu får boende längs sträckan Kaunisvaara-Svappavaara sina fönster utbytta för att minska bullret från malmtrafiken. Hundratals ljudisolerande fönster ska installerad och Trafikverket står för kostnaden, som blir uppemot 25 miljoner kronor.

– Vi tycker oss uppleva att bullerdämpningen i köket, där vi bytte både gavel- och långsidesfönster, blev avsevärt bättre, säger Pauls Ranner som bor i Vittangi.

Ungefär 50 fastigheter i Vittangi har fått fönstren utbytta så här långt. Totalt kan 250 fastigheter komma att beröras längs hela sträckan.

– Vi gör först en beräkning och ser vilka som är aktuella för gränsvärdena och sedan gör man en besiktning på plats, säger Anders Lindmark som är Trafikverkets projektledare.

Hur mycket kostar det här?

– En grov uppskattning är ungefär 100.000 kronor per hus, säger Anders Lindmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista