Anders Petterson (KD) Boden. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Kommuner kan göra mer för att främja lokala matproducenter

0:49 min

Bönderna i Norrbotten har svårt att konkurrera med importerade matvaror. Men kommunerna kan göra skillnad genom att styra upphandlingar till lokala producenter, säger Anders Pettersson (KD) kommunpolitiker i Boden.

Kristdemokraten Anders Pettersson från Boden ser fram emot att EU:S upphandlingsregler ska ändras.

– Vi kommer att ha möjligheter att dela upp upphandlingarna i mindre delar och det är ju väldigt viktigt att kunna få med de lokala producenterna i de upphandlingar kommunerna gör, säger Anders Pettersson

Landstinget har redan börjat med att göra fler och mindre upphandlingar, dels för att köpa närproducerad mat, dels för komma runt EU:s nuvarande regler.

– Det är kanske av försiktighet som vi inte gjort så i Boden, tror Anders Pettersson.

Det var vid årets Regionstämma i Lantbrukarnas Riksförbund, som politiker från sju partier ställdes mot väggen. Bönderna ville veta vad politikerna kan och vill göra för att vända trenden att livsmedelsproduktionen i Norrbotten minskar.

Offentliga upphandlingar av lokalproducerat kan vara en möjlighet att vända trenden och att skapa möjligheter för landsbygdens överlevnad. Flera av politikerna aviserade att en nationell eller lokal livsmedelsstrategi behövs, att villkoren att driva  småskaliga företag på landsbygden ska förbättras, att det behövs både regleringar och ekonomiska styrmedel eller att konsumenternas beteende kan öka behovet av närproducerade matvaror.

Nötköttsproducenten Birgit Niva i Korpikylä fick inte de svar hon ville ha.

– Livsmedelsproduktion har inte varit på deras agenda. De har inte brytt sig om jordbruket överhuvudtaget, inget parti, säger Birgit Niva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista