1 av 2
Kungen och Drottningen i samspråk med skidlandslagets vallachef Urban Nilsson (ryggen mot kameran). Foto: Lundahl/TT.
2 av 2
Vallachefen Urban Nilsson tillsammans med Marcus Hellner, Foto: TT
VINTER-OS I SOTJI

Vallachefen känner sig delaktig i OS-gulden

3:20 min

OS i Sotji har varit en enorm framgång för det svenska längdskidlandslaget och de framgångsrika åkarna har flera gånger hyllat de som vallat skidorna. Vallachefen själv, Urban Nilsson från Sävast han hyllar hela teamet.

Allt om medaljsuccén på OS-sajten

I en intervju i P4 Morgon hyllar Urban Nilsson de svenska åkarna och hela teamet och förklarar den svenska vallningssuccén i OS:

– Det är en lång process. Man testar olika skidpar, olika strukturer och jättemånga olika vallor. Sedan slår man ihop dem och sätter det på deras bästa skidor, säger Urban Nilsson.

Han konstaterar också att det är väldigt små marginaler.

– Om man har bra skidor kanske det går tio sekunder snabbare på fem kilometer och man måste åka väldigt mycket fortare för att vara 10-15 sekunder snabbare än någon annan, säger han.

Ändå tror han inte att vallningen varit avgörande för Sveriges framgång, jämfört med exempelvis Norge.

– Jag tror inte det är så stor skillnad i vallaboden, utan det handlar om att vi har hittat rätt med form på alla aktiva. Det skiljer inte så jättemycket i vallan vad jag kan se, säger Urban Nilsson som känner sig delaktig i de svenska medaljerna.

– Alla personer är lika viktiga, så det är klar man känner sig delaktig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista