Genusmaffian Ebba Johansson, Anette Leblanc, Stina Nilsson

Genusmaffian vill sprida feminismen i Norrbotten

"Folk skriver att vi spyr hat över män"
6:11 min

Förra veckan fick det feministiska nätverket Genusmaffian RFSU:s sexual-politiska pris 2014. Motiveringen var bland annat att de provocerar, inspirerar och engagerar. Medlemmarna Stina Nilsson, Ebba Johansson och Anette Leblanc berättar i P4 Morgon om varför Genusmaffian behövs.

RFSU:s pris fick de bland annat för att "Med mod och kraft, målmedvetet och personligt arbetat för jämställdhet mellan könen. Genusmaffian provocerar, inspirerar och engagerar långt utanför Luleå och Norrbottens gränser".

Genusmaffian kom till i början av 2013 och de har sedan dess träffats regelbundet och hemsidan de driver är ett del i projektet att nå ut med visionen om ett jämställt samhälle.

– Vi behövs för att skapa debatt. Samtidigt erbjuder vi studiecirkeln för att låta folk komma och prata om aktuella frågor.

Stina Nilsson berättar att de får mycket respons på sociala medier. Hon säger att det kan börja med att Genusmaffian klagar på något. Sen trappas det upp när fler personer läser.

– Det kan sluta med att folk skriver att vi mäter våra könshår på våra möten och spyr hat över män, säger hon.

Samtidigt känns det som att Genusmaffian redan gjort skillnad, berättar Anette Leblanc.
– Det är jättemånga fler som tänker på feminism och pratar om det bland unga. Och det känns jättekul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".