Kristallen, nya stadshuset i Kiruna.

Nya stadshuset i Kiruna större och därmed dyrare än väntat

1:26 min

Kommunstyrelsen i Kiruna har godkänt ett avtal som mer i detalj reglerar ansvaret för arbetet med det nya stadshuset. Det innebär bland annat att LKAB betalar för ett nytt stadshus med samma storlek och funktion som det nuvarande.

– Jag tycker att det är ett bra avtal. LKAB visar att de ställer upp på det som de har skrivit under i gruvstadspark del 1. Kommunen lever också upp till sin del av avtalet där vi inte kräver större ytor än vad som faktiskt tas bort, säger vice styrelseordförande Niklas Sirén (V).

Arkitekterna ritade ett större stadshus än vad som var sagt från början. Det innebär att kommunen måste gå in med uppskattningsvis 30 miljoner kronor .

Men enligt Niklas Sirén ska inte de extra kostnaderna falla på skattebetalarna.

– Det är kostnader som vi har för ambition att lägga in i stadsomvandlingen som stort. Det kommer finnas andra byggnader längre fram som behöver mindre ytor. Då kan man kvitta det och därmed inte lägga ut det som en investering som kostar pengar ut ur skattkistan , säger han.

Men Centerpartiet är kritiskt till avtalet.

– Det grundläggande som sagts är ju att inget ska hamna på skattebetalarna. Så länge som det här stadshuset har presenterats med allt innehåll inklusive konstmuseum, så är det ingen som har sagt att det ska bli dyrare, utan det har blivit en efterhandskonstruktion efter att LKAB sagt nej till de extra kvadratmetrarna, säger Jan-Åke Tiensuu (C).

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista