1 av 3
2 av 3
3 av 3

Luleå hamn tar in privat operatör

Cirka 15 anställda vid Luleå hamn kommer få en ny en ny arbetsgivare. Det hela handlar om att det kommunala bolaget Luleå hamn AB beslutat ta in en extern operatör för verksamheten i Victoriahamnen.

Luleå hamn har under hösten arbetat med att ta fram en logistiklösning som säkerställer en långsiktigt konkurrenskraftig hamnverksamhet. Bedömningen enligt det kommunala bolaget är att en extern operatör i Victoriahamnen är den mest långsiktigt effektiva lösningen för hamnens kunder, både operativt och ekonomiskt.

Därför har bolagets ledning nu kallat de fackliga organisationerna till MBL, för att inleda förhandlingar om den avsedda förändringen, som väntas beröra cirka 15 anställda i Victoriahamnen.

– Genom att konkurrensutsätta operatörsrollen tar vi de första viktiga stegen till en långsiktigt konkurrenskraftig hamnverksamhet som bedrivs under marknadsmässiga förutsättningar. Lösningen med en operatör är en nödvändig förutsättning för att kunna utveckla hamntjänsterna i Victoriahamnen, säger Roger Danell, vd för Luleå hamn AB i ett pressmeddelande.

Den nya operatören beräknas vara i drift den 1 januari 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista