Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ölhävarleken som krävt flera liv har nått Norrbotten

0:57 min

En ny dryckeslek har slagit igenom på sociala medier. Det handlar om att filma när du sveper en öl och utmana sina kompisar att göra detsamma inom 24 timmar, annars är de skyldig dig ett flak öl.

Man tror att dryckesleken, som kallas för "necknominate", startade i Australien. Den har fått stort genomslag på sociala medier och alla möjliga olika typer av videor där folk sveper öl har dykt upp.

Leken går alltså ut på att man måste dricka en öl i ett svep och sedan utmana sina kompisar att göra samma sak inom 24 timmar. Om de utmanade inte genomför uppdraget, blir de skyldiga personen som gjort filmen ett flak öl.

I Storbritanien har leken krävs flera ungdomars liv, som då bytt ut ölen mot sprit.

Maria Kero, som jobbar på studenthälsan vid Luleå tekniska universitet, ser att den största risken är att någon far illa.

– Alkohol är en del av vår kultur idag. Något man kan njuta av om man har ett bra förhållningssätt. Det här något helt annat. Man kan verkligen fara illa. Det är bara dumt och idiotiskt, säger hon.

Utanför universitet står Alexander Jimenes. Han berättar att han fick utmaningen av några kompisar och kände sig sedan tvingad att genomföra den.

– Jag ville egentligen inte, men jag gjorde det ändå. Efteråt mådde jag inte så bra. Det var inte kul att dricka en halvliter öl i ett svep, säger han.

På stan möts man av liknande reaktioner. Lovisa Robert från Luleå förstår inte varför man vill filma när man dricker öl.

– Tänk på de som har alkoholproblem. Det här kan trigga dem ännu mer. Det är inte bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista