Mats Lindell, Länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Målet är att få unga arbetslösa och invandrare i jobb

1:22 min

Utsatta grupper som idag har svårt att få jobb, kan få en betydande roll för att lösa framtidens pensionsavgångar. Nu startar ett projekt i länet som vill hjälpa till med det här.

Tillsammans satsar nu länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, Kommunförbundet och landstinget för att öka bland annat öka kompetensen hos fyra huvudgrupper. Det handlar om unga arbetslösa, funktionshindrade, invandrare och äldre över 55 år.

Mats Lindell på Länsstyrelsen säger att dessa grupper är viktiga pusselbitar inför framtidens stora pensionsavgångar.

– År 2025 kommer drygt en tredjedel av arbetskraften att gå i pension, samtidigt så går det väldigt bra för länet. Det här innebär att vi har en arbetskraftsbrist och en kompetensbrist, och där hoppas jag att projekt "kompetens-plattform Norrbotten" kan spela roll, säger Mats Lindell.

I tre år kommer länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, kommunförbundet och landstinget att samarbeta i olika aktiviteter för att få de fyra grupperna att komma närmare arbetslivet.

-- Kärnan är att bidra till en förbättrad kompetensförsörjning i Norrbotten och att de prioriterade grupperna förhoppningsvis får ett arbete, säger Mats Lindell på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista