Landstingets stipendiater Johanna Lindbäck och Daniel Steding. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Ungdomsförfattare och alpin skidåkare får stipendium från landstinget

"Norra Sverige är lite osynligt"
2:40 min

Ungdomsförfattaren Johanna Lindbäck får landstingets Rubus Arcticus-stipendium i litteratur. Idrottsstipendiet tilldelas i år den alpine skidåkaren Daniel Steding som tagit guld i junior-VM.

Ungdomsförfattaren Johanna Lindbäck som kommer från Luleå, men som idag bor i Stockholm, får landstingets Rubus Arcticus-stipendium i litteratur.

Enligt landstinget tilldelas hon priset för sitt författarskap, sitt stora engagemang och sitt brinnande intresse för läsning och det skrivna ordet.

Hon debuterade 2007 med ungdomsboken ”En liten chock” och har efter det gett ut flera prisbelönta böcker ofta med anknytning till Norrbotten. Idag räknas hon till en av de mest lästa och uppskattade ungdomsförfattarna. Hon var också med och startade bloggen Bokhora som vuxit till Sveriges idag största litteraturblogg.

2010 nominerades hon till Nordiska barnbokspriset och i höst har hon vid sidan av sitt författarskap blivit utsedd till Sveriges enda nationella läsambassadör. Utlåtanden som ”Fullträff”, ”Stor berättarröst”, ”Pricksäker” förklarar varför Johanna Lindbäck lyckats skriva sig rakt in i läsarnas hjärtan, skriver landstinget i sin motivering.

Idrottsstipendiet tilldelas den alpine skidåkaren Daniel Steding från Luleå alpina som tagit hem Norrbottens första alpina junior-VM guld genom tiderna.

I motiveringen står det att han med extrem målmedvetenhet har kombinerat elitsatsning och skolarbete på ett utomordentligt sätt. Trots många resdagar och träningstimmar presterar han toppresultat inte bara i pisten utan även i skolbänken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".