Allt fler vill bo och leva i Norrbotten

Befolkningen här fortsätter att öka. Enligt färska siffror från SCB var det drygt 1 100 fler som flyttade till Norrbotten, än som flyttade härifrån under förra året, vilket är den högsta siffran sedan 1975.

– Det är fantastiskt att se att befolkningsökningen fortsätter. Det betyder mycket för den fortsatta utvecklingen i Norrbotten, säger landshövding Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.

Totalt flyttade drygt 7 850 personer till länet 2013. Inrikes inflyttade ökar mest med drygt 5 200 personer vilket är den största siffran sedan 1976.

Den totala befolkningsökningen på drygt 800 personer är den största på 20 år, en ökning för andra året i rad och betydligt högre än förra året.

Sju av Norrbottens kommuner uppvisar en folkökning. Bland dessa ökade Pajala sin befolkning för andra året i rad. Gällivare och Arvidsjaur ökade sin befolkning för första gången på 20 år.

Eftersom det varje år föds allt mindre barn i länet är det inflyttningen som står för ökningen.

– Det kan inte nog understrykas hur viktig inflyttningen är för framtiden i Norrbottens alla kommuner. Därför arbetar vi hela tiden för att länet ska vara attraktivt för alla, de som redan bor här och de som vill flytta hit, säger Sven-Erik Österberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista