KU går emot regeringen och säger ja till region Norrbotten

Landstingen i Norrbottens och Västernorrlands län bör få regionalt utvecklingsansvar från 2015. Det anser en majoritet i riksdagens konstitutionsutskott. Regeringspartierna reserverade sig dock mot beslutet.

Det var i samband med att utskottet i enighet sa ja till regeringens förslag om regionalt utvecklingsansvar i Jönköpings, Örebro och Gävleborgs län, som de också gjorde ställningstagandet för Norrbotten och Västernorrland.

Bakom beslutet att säga ja till region Norrbotten stod Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Men regeringsalliansen (M, FP, C och KD) som trots sin egen tidigare positiva utredning avslog ansökningarna från norr reserverade sig mot utskottets förslag.

När det gäller regionalt utvecklingsansvar i Norrbottens och Västernorrlands län har regeringen utrett frågan. I utredningen föreslås att landstingen i Norrbottens och Västernorrlands län ska få regionalt utvecklingsansvar. Regeringen har trots det avslagit ansökningar från dessa landsting.

Konstitutionsutskottet anser dock att regeringen bör återkomma till riksdagen med en proposition om att landstingen i dessa län ska ta över det regionala utvecklingsansvaret från den 1 januari 2015.

Även Västmanlands läns landsting har fått avslag på sin ansökan om att få regionalt utvecklingsansvar. Den ansökan bör regeringen utreda vidare, anser konstitutionsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista