1 av 4
Jan Allan spelar nu tillsammans med Norrbotten Big Band. Åtta olika kompositörer har fått skriva något slags hyllningverk till Jan Allan, som fyller 80 år i november 2014. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 4
Jan Allan ser framemot att få spela musiken som är skriven just för honom. Tillsammans med Norrbotten Big Band drar de nu ut på turné, med start i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
3 av 4
Ann-Sofi Söderqvist är en av dem som skrivit musik till Jan Allan. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
4 av 4
Jan Allan repar tillsammans med Norrbotten Big Band. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio

Jan Allan: "Det är en fin 80-årspresent"

5:24 min

En av Sveriges mest kända jazzmusiker, som bland annat spelat med Stan Getz, drar idag ut på turné i länet. Det är musikern Jan Allan som fyller 80 år senare i år, och det firas stort tillsammans med Norrbotten Big Band.

Stan Getz, Monica Zetterlund och Alice Babs har alla något gemensamt. De har spelat med jazzmusikern Jan Allan, som nu är på besök i länet för att spela skräddarsydda musikstycken tillsammans med Norrbotten Big Band.

Åtta olika kompositörer, däribland Ann-Sofi Söderqvist, fick ett uppdrag att skriva musik för Jan Allan.

– Det har varit en stor ära, Jan Allan är en legend och har betytt otroligt mycket för jazzmusiken, säger Ann-Sofi Söderqvist som skrivit stycket "Blue Shadow".

Föreställningen är en tidig födelsedagspresent. Jazzlegenden Jan Allan fyller nämligen 80 år senare i år, och han har ännu inga planer på att sluta turnera.

– Jag ska klara av den här våren först, haha. Skämt och sido, jag har bett min familj att säga åt mig när jag börjar spela dåligt och de har inte sagt något än. Så jag spelar nog på ett tag till, säger Jan Allan, som ser mycket framemot den tidiga födelsedagspresenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista