Centrala fastigheter i Malmberget får ge plats för gruvan. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Besked från LKAB överraskar Gällivare kommun

1:25 min

Gällivare kommun hävdar att LKAB har ändrat sig ifråga om hur arbetet med samhällsomvandlingen i Malmberget ska gå till. Nu måste kommunen bygga upp en ny organisation.

– Förutsättningarna för att genomföra samhällsomvandlingen har ändrats radikalt i och med LKAB:s ställningstagande, säger Ulf Hedman och fortsätter:

– Under ganska lång tid har LKAB och Gällivare kommun tillsammans riggat en organisation för att kunna genomföra de byggprojekt som står inför dörren i samband med samhällsomvandlingen.

Det handlar om att bygga kommunala byggnader som exempelvis skolor, sporthall, simhall och äldreboende.

– Vi står i princip i startfasen att dra i gång ett äldreboende med 72 platser i Gällivare som ska ersätta Lövberga och Gunillahem i Malmberget. Vi vart lite tagna på sängen, nu får vi göra det här helt och hållet i egen regi och vi är inte bemannade för det just nu, säger Ulf Hedman.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström hävdar i SVT Nordnytt att LKAB har brutit en överenskommelse.

LKAB delar inte den synen och Stefan Hämäläinen som är direktör för samhällsomvandlingen säger i en skriftlig kommentar att frågan om LKAB som byggherre är komplicerad och att handlar om att LKAB kan klassas som byggbolag, något som skulle innebära onödiga fördyringar för kommunmedborgarna.

Ulf Hedman i Gällivare kommun säger så här om situationen:

– I det kortsiktiga perspektivet när vi står inför en byggstart som redan är försenad så är vi ute och köper upp konsulter just nu vilket inte är så lätt på en överhettad marknad som det är här i Malmfälten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista