Foto: Bertil Ericson/TT

Hjärt-lungföreningen kräver bättre koll på förmaksflimmer

"Hjärtscreena alla kvinnor över 65 år"
0:48 min

Föreningen Hjärt-lung i Norrbotten kräver att landstinget ska bli bättre på att aktivt söka efter sjukdomen förmaksflimmer hos äldre personer över 65 år.

Föreningen vill att äldre med riskfaktorer som till exempel högt blodtyck och diabetes, samt alla kvinnor över 65 år, ska screenas.

I Norrbotten finns det drygt 6 000 personer som man vet har förmaksflimmer. Något som kan leda till bland annat stroke.

Men mörkertalet i länet kanske är kring 1 000 personer enligt HjärtLungföreningen, som menar att det vore bättre att hitta personerna innan de får en stroke eller någon annan sjukdom. Då skulle man kunna ge dem blodförtunnande medicin och hålla dem friska i stället.

– Det skulle vara bättre för de enskilda personerna och bra ekonomiskt också eftersom det kostar pengar att bli sjuk, säger Martin Lång, ordförande för föreningen HjärtLung i Kalix.

Anledningen till att föreningen tycker att alla kvinnor som är äldre än 65 år bör screenas är för att statistiken visar att kvinnor är mer utsatta för förmaksflimmer än män.

I kväll torsdag är det dags för årets öppna möte med landstingspolitikerna som anordnas av Hjärt-lungföreningen i Norrbotten, på Kulturens Hus i Luleå. Då ska frågan om screeningen, som föreningen diskuterat med landstinget i ungefär ett år, upp igen.

– Ja skam den som ger sig, vi tycker att det är en viktig fråga så vi hoppas få gehör hos politikerna, säger Martin Lång, ordförande för föreningen HjärtLung i Kalix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".