Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandling. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LKAB hjälper till att bygga äldreboende i Malmberget

"Vi ska inte dra undan mattan"
1:17 min

Gällivare kommun ska få hjälp av LKAB med projektledning till bygget av ett nytt äldreboende. Men bara tills kommunen har en egen organisation på plats. Det beskedet ger nu LKAB.

Stefan Hämäläinen, bolagets direktör för samhällsomvandlingarna, förklarar också varför gruvbolaget inte längre planerar att vara byggherre för de kommunala anläggningar som måste byggas.

– Om vi riskerar att bli klassat som ett byggbolag så riskerar vi också att få minst 25 procentiga fördyringar på alla byggprojekt som LKAB gör i hela koncernen. Det är det vi inte kan riskera genom att ta på oss byggherreansvaret. Därför väljer vi att låta kommunerna vara byggherrar, men att vi ersätter dem till fullo, säger Stefan Hämäläinen.

Det var lite av en kalldusch för Gällivare kommun när LKAB meddelade att man inte längre planerar att vara byggherre för de kommunala anläggningar som måste byggas.

Ulf Hedman, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, sade att kommunen nu måste hitta konsulter för att komma igång med bygget av äldreboendet.

Stefan Hämäläinen säger nu att LKAB erbjuder resurser för projekt- och byggledning till äldreboendet eftersom kommunen inte ännu har hunnit bygga upp en egen organisation för det.

– När det gäller äldreboendet i Gällivare har vi en stor respekt för situationen som kommunen är i och där vill vi säkerställa att det blir bra för både kommunen och berörda. Vi ska inte dra undan mattan, säger Stefan Hämäläinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".