1 av 2
Simon Reinikainen, 24 år, tillsammans med dottern Ruth-Essi. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio
2 av 2
Simon Reinikainen, 24 år, tillsammans med dottern Ruth-Essi. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio

Unga föräldrar känner sig diskriminerade av SAS

1:24 min

Är du under 26 år kan du flyga billigare med SAS ungdomsbiljetter. Men inte om du har barn under två år som ska följa med. Då måste du köpa en vuxenbiljett, som kan kosta över det dubbla.

Simon Reinikainen är 24 år gammal och bor tillsammans med sin fästmö Annica Nordlund i Stockholm. De hade köpt varsin ungdomsbiljett och skulle resa från Stockholm till Luleå för att hälsa på mor- och farföräldrar i Boden.

Då fick inte deras då sex månader gamla dotter följa med. Det hela slutade med att de blev tvungna att köpa en egen biljett till dottern, som kostade närmare 800 kronor. Nästan lika mycket som föräldrarna betalade tillsammans för sina egna biljetter.

-- Jag förstår inte reglerna, för mig är det här åldersdiskriminering, säger Simon Reinikainen.

Enligt SAS presschef Henrik Edström så har de inte haft särskilt mycket klagomål på det här, och därför inte planerat att se över reglerna.

-- Vi ser det som att ungdomsbiljetten redan är rabatterad och därför kan man inte ta med sig sitt barn, upp till två års ålder, om man köper en ungdomsbiljett, säger Henrik Edström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista