Mykola Shykula i Luleå. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Skickar pengar till Ukraina

Mykola Shykula: ...att en ukrainsk kille kan skjuta ihjäl en ukrainsk kille...
3:54 min

Krigsscener, krypskyttar och sårade som inte vågar uppsöka vård, det har vi sett och hört från Ukrainas huvudstad senaste veckan. I Luleå finns Mykola Shykula som försöker hjälpa sina landsmän.

Ukrainaren Mykola Shykula jobbar på Luleå tekniska universitet och har bott fjorton år i Sverige. Han koordinerar donationer från ukrainare i Sverige som vill hjälpa demonstranterna.

– Jag kan inte koncentrera mig på jobbet, det som hänt i Ukraina är otäckt och kaotiskt. Det kändes som att det är krig på gång, säger Mykola Shykula.

Av pengarna som skickas till Ukraina ges en del kontant och en del i saker, till exempel sköldar och hjälmar till demonstranterna som stått längst fram på torget. Tanken är inte att pengarna ska gå till vapen och Mykola Shykula är emot våld.

– Tanken är att skydda demonstranterna så bra man kan från att dö helt enkelt, säger Shykula.

Mykola Shykula följer ukrainska chattar och pratar mycket med vänner i Ukraina. Enligt honom har armén mobiliserat sig i östra delen av landet och kommit närmare Kiev. Landet delar sig i 2 delar där den västra delen är Europavänlig, och den östra ryskvänlig.

– Problemet i Ukraina är att majoriteten inte stödjer EU, utan kanske bara 60 procent för EU och 40 procent emot. Bland dem som inte stödjer EU finns det extremister, säger Mykola Shykula.

Avtalet som i fredags skrevs under av presidenten Viktor Janukovytj och tre oppositionsledare ser Mykola Shykula som nånting mycket viktigt.

– Det ska mycket till om politikerna inte ska hålla sig till detta, menar Shykula.

Överenskommelsen innebär bland annat att nyval ska hållas, att en nationell samlingsregering bildas och att parlamentet ska få mer makt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".