Allt färre barn har skulder hos Kronofogden

1:54 min

Sedan lagen ändrades för några år sedan, har en dramatisk minskning skett på många håll i landet. Bland annat i Luleå, där konsumentvägledaren Johan Sundberg länge har arbetat med frågan.

Han tror att det finns flera anledningar till minskningen, framför allt en förändrad lagstiftning.

– Tanken är inte längre att unga personer under 18 år ska kunna ingå avtal som tidigare, när man registrerade bilar och annat dumt på underåriga. Nu är tanken att förmyndaren ska ha det ansvaret.

Det var just för att stoppa föräldrar från att skuldsätta sina barn som lagen ändrades i två omgångar. Först 2009, när det blev förbjudet för företag att skuldsätta barn under 18 år, och sedan 2010, för att barn skulle slippa ta ansvar för vårdkostnader.

Det är framför allt de lagändringarna som nu börjar ge resultat, tror Johan Sundberg. Men det handlar också massiva informationsinsatser som gjorts de senaste åren, och där konsumentvägledningen i Luleå varit aktiv.

– Om man backar tio år så var det acceptabelt att skriva avtal i barnens namn, medan vi inte tyckte det. Föräldrar som har ansvar för barnen överlämnade konsekvenserna på dem, så att de kunde börja sina vuxna liv med tiotusentals kronor i skulder. Det är vansinnigt.

I hela landet har antalet skuldsatta barn minskat till 1000 personer, det är nästan hälften mot för år 2010. I Luleå har man gått från 16 skuldsatta barn år 2010 till bara ett barn i slutet av förra året – en av de tydligaste minskningarna i landet.

– Det är svårt att säga vad som är hönan och ägget, men vi får glädjas åt den här nedgången ordentligt, säger Johan Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista