Arjeplog/Arvidsjaur

Hårdbantning på antalet politiker

1:09 min

Det blir färre politiker jämfört med idag som ska fatta besluten i Arjeplog och Arvidsjaur. Båda kommunerna ska minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige.

I Arjeplog ska var tredje ledamot i kommunfullmäktige bantas bort, för att spara pengar. Från 31 till 21 mandat. I grannkommunen Arvidsjaur föreslår Folkpartiet att man ska banta lika hårt som i Arjeplog, men Lars Lindström håller inte med sina partikamrater.

– Det blev nog en miss när vi lämnade in vårt svar. Jag håller inte riktigt med, säger han.

Numera tillåts kommuner med färre än 8 000 invånare ett minimiantal på 21 ledamöter. I flera andra småkommuner har politikerna fört liknande diskussioner, men bestämt sig för att avvakta ytterligare en mandatperiod innan de bestämmer sig.

– Det blir svårare att få representation i nämnder och styrelser om man är ett litet parti med få platser i fullmäktige, men det viktiga är att man kan prata med varandra över partigränserna, säger Lars Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista