1 av 2
Maria Söderberg på plats i Kiev. Foto: Privat.
2 av 2
Blommor på Självständighetstorget i Kiev. Foto: Maria Söderberg

Maria Söderberg från Arjeplog på plats i Kiev

2:43 min

I Ukraina är den avsatte presidenten Viktor Janukovytj nu också efterlyst för massmord, enligt landets tillförordnade inrikesminister. På plats i Kiev på Självständighetstorget finns Maria Söderberg från Arjeplog. Hon berättar om en stad i stilla sorg.

– Det är väldigt lugnt, det är en befriande sol, klarblå himmel och människor på väg till sina arbeten. Många passerar förbi här och lägger blommor. Jag har stått bredvid människor som öppet gråter. Män och kvinnor som sätter ut ljus och facklor. Man har börjat städa torget.

Är det återuppbyggnadsfasen vi ser nu?

– Jag skulle aldrig våga uttala mig om ukrainsk politik men om jag skulle tolka människor här, chocken över beskjutningen av de obeväpnade demonstranterna har lagt sig till en vrede och en enorm sorg. Det var väl det man såg igår då det var hundratusentals människor ute.

– Under hela dagen igår var det väl första gången på länge som man tog barn och ungdomar med till torget. Man såg många familjer komma med bebeisar och småbarn, gick långsamt, tittade på allting, pekade och berättade för barnen vad som hade hänt. Jag skulle säga att de ville själva se. Det var nog det starkaste intrycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista