Fredrik Gustafsson, stationschef på Kustbevakningen i Luleå i en svävare. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio.

Kustbevakningen i Luleå kan försvinna

1:33 min

Kustbevakningensstationen i Luleå kan komma att antingen försvinna eller kraftigt decimeras. Det som en konsekvens av att det saknas 133 miljoner kronor i myndighetens nationella budget.

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) är oroad.

– Det är helt obegripligt att man ens kan föra ett sånt resonemang. Luleå ligger högt upp, vi har väldigt mycket vatten runt omkring oss. Kustbevakningen har ju ansvar för det som händer på statligt vatten och det finns mycket sånt runt Norrbotten och Luleå, så det skulle naturligtvis få ganska stora konsekvenser, säger hon.

Kustbevakningen har nationellt fått ett besparingskrav lagt på sig och till 2015 ska budgeten vara i balans. Än är det inte beslutat var det ska skäras men att slimma stationen i Luleå som idag har 13 anställda och en budget på tio miljoner tror inte stationschefen Fredrik Gustafsson är möjligt. I så fall är det enda alternativet att slå igen, säger han.

– Alltså det är nästan antingen eller kan man säga. Antingen har vi kvar Luleåstationen och utgår därifrån eller så försvinner den. Vi har inget vi kan skala bort. Vi har ingen osthyvel vi kan hyvla av någonting med.

Kustbevakningens uppdrag spänner idag från sjöräddning till miljöberedskap och oljesanering. Det sker övervakning av brottsligheten ute i skärgården och tillsammans med länsstyrelsen utför man också fiskeritillsyn. Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke säger att det skulle bli mycket svårt att ersätta kustbevakningen om den försvann.

– Kommunen har idag varken den kompetens som behövs eller de verktyg som behövs för att utföra det uppdraget. Och jag är naturligtvis djupt orolig att man överför kostnader på kommunen som egentligen ligger på staten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista