Niklas Nordstrom (S) kommunalråd Luleå. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

Byggföretag får vara med och dela på vägkostnader

1:14 min

Luleå kommuns skattebetalare ska inte längre ensamma stå för alla kringkostnader när de nya bostadsområdena växer fram.

En ny princip är införd och den går ut på att de företag som exploaterar ett område och bygger bostäder ska vara med och betala vägar, gång- och cykelvägar och andra infrastrukturkostnader.

Första exemplet på den nya principen är den föreslagna gång- och cykelbron över Skurholmsfjärden - en bro för 20 miljoner kronor, en bro som ska binda samman Kronanområdet med centrala stan.

– Det viktiga är att notan får inte enbart falla på skattebetalarna i Luleå. Vi måste ha en kostnadsfördelning där de som ska bygga och äga bostäderna är med och betalar, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

Fördelningen av kostnaderna, så att även byggföretagen måste skjuta in pengar till kringkostnader, kommer sannolikt innebära att kostnaderna faller på hyresgästerna i slutändan.

– I slutändan kommer allt naturligtvis att slås ut på boendekostnaderna, men det viktiga är att om vi ökar attraktiviteten i ett område så får du bättre service och du får bättre fastighetsvärden på de hus som finns där, säger Niklas Nordström.

Det ska byggas närmare 6 000 nya bostäder i Luleå de kommande 10--15 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista