1 av 2
Bokhandeln fylldes snabbt på med morgontidigare reafyndare. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 2
Akademibokhandelns butikschef Anette Thyni betjänade många kunder under de tidiga morgontimmarna. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Årets bokrea är igång

1:45 min

Tidigt i morse slog årets bokrea upp portarna, och P4 Norrbotten var på plats. Utanför en bokhandel i centrala Luleå stod ett tiotal kunder och väntade på att få fynda bland reatitlarna.

Tomas Bergamark var en av de som köade, men inte för sin egen skull.

– Jag ska köpa en bok åt min fru. Själv läser jag inte böcker, utan nöjer mig med dagstidningar och tv.

Det här var Tomas Bergarmarks första bokrea och han var förvånad över att kön inte var längre.

– Jag trodde att det skulle vara mer folk och att de skulle ha med sig sovsäckar och tält, som när man väntar på konsertbiljetter. Men så var det inte.

Så slog klockan sju, och dörrarna öppnade, tre timmar före ordinarie öppettid. Tomas Bergamark hittade snabbt den bok han skulle ha och blev förste kund för dagen vid kassan.

Anette Thyni, butikschef på Akademibokhandeln i Luleå, var nöjd med den tilltagande tillströmningen på morgonen.

– Vi har ju lite lockpriser som bara gäller på morgonen, så det brukar dra mycket folk.

Den årliga bokrean var en gång något av en folkfest som stod för en stor del av branschens försäljning. Den betydelsen har den tappat på senare år till förmån för nätbokhandlarna. Men det är inget som bekymrar Anette Thyni.

– Du ser ju att det är många som kommer hit och som tycker om att klämma och känna och bläddra i böckerna. Bokrean har ju fått anpassa sig och kommer att få anpassa sig i framtiden också, men nog tror jag att den kommer att finnas kvar, det är ju en bokfest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista