Roger Burman, Christian Ohlsson, Susanna Andrén och Magnus Wahlman. Foto: Micke Grönberg/Sveriges radio

Halva Sverige lyssnade på OS-semifinalen i ishockey

P4 slog nytt rekord när Tre Kronor mötte Finland i OS-semifinalen i ishockey. 4,2 miljoner lyssnade, vilket motsvarar 54 procent av befolkningen 12-79 år.

Nytt P4-rekord när Tre Kronor spelade semi: 4,2 miljoner lyssnare

4,2 miljoner lyssnare motsvarar 54 procent av befolkningen 12-79 år. Det är 900 000 fler lyssnare än en genomsnittlig dag.

– Vi är hänförda av de höga lyssnarsiffrorna, de är på en nivå som nog saknar motstycke i ”modern tid”. Gensvaret har varit enormt också i sociala medier och i direktkontakterna med våra lyssnare, säger Radiosportens chef Jakob Sillén.

P4:s veckoräckvidd under 17-23 februari innebar också den ett nytt rekord enligt de första preliminära siffrorna: 6,1 miljoner – eller 78,9 procent av befolkningen – hörde någonting i P4 under veckan.

– Den svenska succén under Sotji-OS har förstås agerat ånglok för ett rusande intresse. I det flödet ställs också krav från publiken att kunna lyssna till breda, närvarande, perspektivsättande och journalistiskt drivna sändningar. Min känsla är att vi har lyckats med det i OS-sändningarna: Innehållet har skiftat mellan det sportsliga och det som skett utanför strålkastarna, mellan intervjuer, referat och kultur, mellan lek och allvar, säger Jakob Sillén.

Även på de digitala plattformarna blev det rekord under OS, med 1 450 000 unika besökare på sverigesradio.se, 480 000 besökare på Sveriges Radio Play/Radiosporten Play och nya toppnivåer för direktlyssningen.

– Det är väldigt roligt att se hur radiolyssnandet i mobilen ökar vid stora händelser av det här slaget. Mobilen är en väldigt bra radio, som komplement till det traditionella lyssnandet, säger Martin Jönsson, biträdande programdirektör och ansvarig för digital strategi på Sveriges Radio.

Fakta: begreppet räckvidd

Med räckvidd avses hur många som lyssnar under ett givet tidsintervall, till exempel vecka, dygn eller program. För att räknas som lyssnare ska man lyssna minst 3 minuter sammanhängande. Sedan januari 2013 mäts radiolyssnandet i Sverige med PPM-metoden. Det är en metod som bygger på att mätare registrerar lyssnandet hos personer som tackat ja till att ingå i en panel. Panelen består av personer i åldern 12-79 år som rekryterats för att de tillsammans speglar radiolyssnandet i Sverige. De tekniska mätningarna för webbsajt och appar genomförs med verktyget Google Analytics.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista