Norrbotten

Företagen tror på fördubbling

1:17 min

Företagen i Norrbotten forsätter att se mycket ljust på framtiden. I genomsnitt spås en fördubbling av antalet anställda fram till 2020.

 

Det är Luleå tekniska universitet som på uppdrag av länsstyrelsen kartlagt styrkor, svagheter och utmaningar för länets företag. Totalt har 300 av Norrbottens aktiebolag med fler än fem anställda deltagit i undersökningen.

– Det är en väldigt positiv anda i länet och vi ser en stark tillväxtvilja hos de företag vi har undersökt, säger Daniel Örtqvist, professor i entreprenörskap vid LTU som har gjort sammanställningen. 

Rapporten som är beställd av länsstyrelsen är ett kunskapsunderlag inom projektet "Regional förnyelse".

– För att fatta bra beslut behöver vi underlag som visar hur verkligheten ser ut för Norrbottens företagare, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

– Den här undersökningen är viktig i vår strävan att närmare koppla samman forskning med regional utveckling för att stärka näringslivet i länet, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Resultatet har sammanfattats under fem huvudrubriker: Nuläge, inställning till tillväxt, kapacitet att växa, upplevelse av stöd samt utmaningar.

– Rapporten är ny och unik i omfattning och djup. Länets samtliga aktiebolag med fler än fem anställda har fått möjlighet att svara, därefter har jag följt upp med samtal och intervjuer, säger Daniel Örtqvist, professor vid Luleå tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista