Oscar Köhler intervjuas av P4 Norrbottens Maria Lindgren. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Luleå

Studenterna protesterar mot sänkt studiebidrag

"Det är väldigt beklagligt"
1:33 min

Studenkårsordföranden Oscar Köhler i Luleå tror att förslaget att sänka studiemedlets bidragsdel kan få stora negativa konsekvenser. På måndag hålls en demonstration på universitetet.

För några dagar sedan meddelade regeringen att man vill sänka studiemedlets bidragsdel med 300 kronor och istället låta studenterna låna mer.

Det möts inte med glada miner bland studenterna i bland annat Luleå.

– Det är väldigt beklagligt. Vi ser gärna att bidragsdelen uppgår till hälften av det totala man får som student och det här går i helt fel riktning, säger Oscar Köhler, ordförande i Teknologkåren på Luleå tekniska universitet.

Han tror att konsekvensen kan bli att färre väljer att studera då lånen kommer ta längre tid att betala tillbaka. Särskilt märkbart blir det för lägre betalda yrkesgrupper, menar han.

– För ingenjörer kanske det inte blir så stor skillnad men vi har redan nu problem att rekrytera mattelärare, vilket i förlängningen skapar problem även på ingenjörssidan.

Och att det ska bli lättare för studenter att jobba vid sidan om ger han inte mycket för.

– Heltidsstudier är ju att likställa med heltidsjobb och jag vet inte hur många andra arbetsgivare som säger till sina anställda att ta ett extrajobb för att man inte är nöjd med sin lön, säger Oscar Köhler.

På måndag hålls en demonstration mot förslaget med Teknologkåren, Luleå studentkår, S-studenter och Gröna studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".