1 av 2
Anders Stöckel tycker att det är bra att det inte blir en gruva i Tuolluvaara utanför Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Arkivbild. LKAB:s prospekteringschef Per-Olov Fjällborg vid grindarna till det gamla gruvområdet i Tuolluvaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Det blir ingen gruva i Tuolluvaara

1:33 min

LKAB går inte vidare med planerna på en ny gruva i Tuolluvaara som ligger nära framtida Kiruna centrum.

Det meddelar gruvbolaget efter att ha sett resultaten från förra årets provborrningar i området.

– Det är egentligen intressanta resultat, men i nuläget tror vi inte att det räcker till för att gå vidare mot förstudier och studie för brytning, säger Per-Olov Fjällborg som är prospekteringschef i LKAB.

Men det ska göras ytterligare provborrningar ännu närmare Tuolluvaara.

– Vi ska borra lite till för att göra den delen av studien komplett och sedan blir det nog så att undersökningen parkeras i bokhyllan.

Varför?

– Det räcker helt enkelt inte till för att få ekonomi på den här fyndigheten, med det vi vet idag. Halter och även förstås närheten till samhället bidrar till att det inte är helt enkelt att göra en sådan här sak med lönsamhet, säger Per-Olof Fjällborg.

I går kväll höll LKAB ett informationsmöte om det här för folk som bor i Tuolluvaara.

Anders Stöckel tyckte så här om det han fick höra:

– Jag ser ju en framtid i Tuolluvaara, så för min del är det jättebra. Det är skönt att det inte blir en gruva, i alla fall inte i dagsläget. Det är inte roligt att bo på ett industriområde, det vill man gärna hålla en bit ifrån, sa han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista