1 av 5
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 5
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 5
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
4 av 5
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Hotet mot kustbevakningen oroar

8:49 min

Kustbevakningsstationen i Luleå är hotad. Den kan komma att försvinna och det på grund av nationella sparkrav.

Men kustbevakningen är viktig för skärgårdslivet. Det säger renskötaren Magnus Kuhmunen som har sina renar ute i skärgården vintertid.

--  Jag har ju hjälp av dem om de ser någonting. Jag brukar säga att säg till om isen börjar fara eller om ni ser någon ren som vinglat ut på isen. Då kan ni ju höra av er. Det känns ju tryggt att de är här ute. Just nu är vi ju tre mil från fastlandet.

Kustbevakningsstationen i Luleå har ett stort område att övervaka, det sträcker sig från Skellefteå till Haparanda.

När P4 Norrbotten besöker dem är svävaren ute på naturvårdsövervakning i Luleå skärgård. Det är ett av myndighetens många uppdrag. Ett annat är att kontrollera isarna och rapportera in till SMHI som utfärdar iskartan.

Där de borrar den här gången är isen tjock men längre ut i skärgården varierar det kraftigt och det kan vara svårt att upptäcka.

Magnus Kuhmunen som är på väg ut till sina renar är glad att han idag fick hjälp av kustbevakningen med att kolla farbarheten fram till renarna.

– Vi fick ju himla bra pejl på isläget så nu känns det lugnare i magen och hjärtat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista