Gunhild Stensmyr är visionären på väg att skapa en internationell konsthall i Tornedalen. Tomten är redan förberedd vid älvens strand. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.

Konsthall vid Torneälven 2016

1:28 min

Minst en tredjedel av pengarna saknas, men visionären och initiativtagaren Gunhild Stensmyr har ändå goda förhoppningar om att en internationell konsthall vid Torneälvens strand ska kunna ha sitt första vernissage 2016.

Gundhild Stensmyr har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i konstvärlden, bland annat som konsthallschef. För några år sedan flyttade hon tillbaka till sina gamla hemtrakter i Tornedalen.

Inspirerad av den vackra naturen i Vitsaniemi/Risudden i Övertorneå kommun fick hon en vision av ett möte mellan natur och kultur. Mötet ska befästas genom att bygga och skapa verksamhet i en internationell konsthall vid älvens strand.

En finsk arkitektfirma vann tävlingen om hur konsthallen ska se ut och ritningarna är klara liksom tomten för bygget. Nu fattas framför allt en tredje del av finansieringen. Själva bygget beräknas gå på cirka 45 miljoner kronor. Men Gunhild Stensmyr tror till synes outtröttlig på att hon ska hitta privata finansiärer som förstår kulturens betydelse för Norrbotten.

– Det finns de som tar sig för pannan, men de flesta är positiva och nyfikna. Men lite oroliga för att jag ska orka, för vem ska ärva eldsjälens idé?

Även Gunhild Stensmyr själv kan snudda vid en viss oro.

– Må jag inte dö, för det har jag inte tid med!

Reporter Lena Callne möter visionären Gunhild Stensmyr. Ett längre samtal hör du efter tre i P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista