Låsta hyresförhandlingar i Kalix

Vd om önskad hyreshöjning
1:33 min

Kalixbo vill höja hyran med 27 kronor per kvadratmeter i år. Det är dubbelt så mycket som de privata hyresvärdarna kommit överens om med hyresgästföreningen i Kalix för 2014 års hyror.

Hyresgästföreningen och de privata fastighetsägarna i Kalix har kommit överens om nya hyror för 2014. Totalt rör det sig om hyreshöjningar på mellan 13 och 15 kronor per kvadratmeter och år. Däremot har föreningen inte lyckats komma överens med Kalixbo. Det kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna med 27 kronor per kvadratmeter.

– Anledningen är att vi vill få täckning för höjda taxor men också för att hyresgästerna efterfrågar mer underhåll. De flesta av våra hus är byggda på 1960- och -70-talet och det kräver större insatser från vår sida, säger Ingela Rönnbäck, VD för Kalixbo.

Parterna står nu så långt från varandra att Hyresgästföreningen sökt medling hos Hyresmarknadskommittén och ett medlingsbud kanske kommer redan under vecka 10.

Enligt hyresgästföreningen ligger inte Kalixbos hyror så långt efter de privata hyresvärdarna att en höjning på 27 kronor skulle vara motiverad. Men enligt Ingela Rönnbäck, VD för Kalixbo, ligger deras hyror ligger lägre än hos övriga länets kommunala bostadsbolag.

– Hos oss är hyran 822 kronor per kvadratmeter, medan det för allmännyttan i övriga länet ligger på 881 kronor per kvadratmeter, säger Ingela Rönnbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".