1 av 3
Katalie Jarefjäll lägger sista handen vid utställningen Hockeyliv. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 3
Katalie Jarefjäll lyssnar på "smörgåsharriet". Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 3
Spelarklubbor, puckar och utrustning på Norrbottens museum. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Hockeyn flyttar in på museum

"Framförallt de andra människorna vi vill visa"
5:49 min

Idag slår Norrbottens museum i Luleå upp portarna för den nya utställningen Hockeyliv, för alla som älskar hockey.

I centrum för utställningen finns fem porträtt med personer som många gånger står lite i periferin av stjärnorna på isen. Här kan besökaren höra en domare, tränare, materialförvaltare, supporter berätta om vad hockeyliv är för dem.

Och så förstås "smörgåsharriet", Harriet Bohlin Widmark, som brett smörgåsar åt Luleå hockey i 40 år.

– Det är framför allt de andra människorna vi vill visa. Ingen spelare och inget lag skulle vara någonting om det inte fanns en hord med människor runt omkring som ägnar många timmar på att vara funktionärer. För protokoll, är speakrar, säljer biljetter, program och korvar.

– Förutom dem behöver ju alla lag supportrar, berättar Katalie Jarefjäll som är projektledare för utställningen som kretsar kring Luleå Hockey och Munksund/Skuthamn i Piteå.

Här finns också en hockeyturnering på storbildsskärm där segraren så småningom blir en signerad spelartröja rikare. Förutom klubbor, puckar och pokaler finns här förstås också Myllys matchtröja.

– De är faktiskt inte tvättade. När tröjorna ligger i samlad trupp så fanns det en doft av sådant som inte är så kul att lukta på, säger Katalie Jarefjäll med ett skratt.

Förutom barnfamiljer och andra hockeyintresserade norrbottningar, finns det en målgrupp som utställarna hoppas lite extra på ska komma och titta.

– Kanske den här svårfångade gruppen av yngre vuxna män, dem som kanske inte springer ned trösklarna på landets museer. Kanske de tycker det är kul att komma och titta på Myllys tröja och se ett porträtt av Luleå Hockeys materialförvaltare Peter Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".