Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Ortopeden drar ner antalet vårdplatser

1:42 min

Det har varit en mycket tung vinter för ortopeden på Sunderby sjukhus. Först extrem halka och nu akut brist på sjuksköterskor vilket leder till att antalet vårdplatser minskas från och med idag.

Anders Sundelin som är länsansvarig för ortopedin i Norrbotten säger att det i normalfallet finns 43 vårdplatser men att man nu tvingas gå ner till 32 vårdplatser.

– Det hade vi först tänkt göra bara för helgen men nu visar det sig att vi inte har personal för att öppna upp igen utan det här blir tills vidare.

Och hur länge det blir, några veckor eller ännu längre, kan Anders Sundelin inte svara på i nuläget.

– Vi gör förstås allt vi kan för att rekrytera.

Neddragningen innebär att endast akuta ortopediska operationer kommer att genomföras vid Sunderby sjukhus. Planerade operationer ställs tills vidare in eller flyttas till Piteå älvdals sjukhus.

Men klarar man inte av eftervården av patienter platsmässigt i Sunderbyn kan de patienterna också komma att skickas till Piteå och då kan planerade operationer där komma att påverkas.

– Då måste vi kanske stryka planerade patienter där också. Det påverkar hela kedjan det här.

– Om det här håller på länge då bygger man upp en kö, de ska ju opereras de här patienterna, klarar vi inte av att göra det här i Norrbotten så måste man se sig om att skicka de här patienterna någon annanstans. Så det här är verkligen ingen situation som vi önskar eller eftersträvar.

Och neddragningen kommer efter en mycket arbetsintensiv vinter för ortopedin. Utanför droppar det från smältande is, och så har det sett ut i vinter, töväder å så fryser det till igen vilket slitit hårt på ortopedens personal som varit tvungen att gå in och jobba extra för att klara av alla ben- och armbrott.

– Vi hade ju den här så kallade farkturepidemin kring jul och nyår framförallt, men egentligen började den redan i oktober-november. Det var så extremt halt där under en lång period, säger Anders Sundelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista