Jonas Lundström, Northland Resources. Foto Turi Wennberg/Sveriges Radio

Northlands gruva i Pajala går sämre än väntat

1:48 min

Den ekonomiska situationen för Pajalagruvan är fortfarande ansträngd. Northland Resources redovisar visserligen en vinst för 2013 men gruvdriften har gått sämre än planerat.

Den ekonomiska situationen för Pajalagruvan är fortfarande ansträngd. Northland Resources redovisar visserligen en vinst för 2013 tack vare det nya kapital som tillfördes i samband med rekonstruktionen av bolaget ifjol.

Gruvdriften har gått sämre än planerat och rörelseresultatet landade på minus - drygt en miljard kronor, konstaterar Northlands kommunikationsdirektör Jonas Lundström.

– Under sista kvartalet i fjol och även början på detta år så har inte produktionen motsvarat det vi hade räknat med, säger han.

Det är nästan exakt ett år sedan det blev allmänt känt att den då nystartade järnmalmsgruvan i Pajala saknade pengar för att kunna fortsätta producera.

På senvåren blev läget akut och gruvbrytningen stoppades tillfälligt under en tid, bolaget sattes i rekonstruktion och först efter att nya pengar kommit in, bland annat genom lån från ett konsortium bestående av bland annat Folksam och statliga LKAB:s riskkapitalbolag Norrskenet så kunde gruvverksamheten fortsätta.

Räddningen, det nya kapitalet, är bakgrunden till att Northland idag redovisar en vinst före skatt på motsvarande 1,6 miljarder kronor för 2013, men eftersom gruvan inte producerat och levererat så mycket järnmalm som bolaget kalkylerat med så hamnar resultatet för verksamheten på minus drygt en miljard kronor.

– Tiden från det att man startar en utrustning till att den levererar har varit längre än vad vi trodde när det gäller färdigställandet av vår första produktionslinje, säger Jonas Lundström.

Det behövs fortfarande upp till en miljard kronor för att kunna visa ett nödvändigt positivt kassaflöde i slutet på året. Pengar som Northland nu försöker få in genom aktieägare, obligationsinnehavare, huvudleverantörer och potentiellt nya investerare. Northlands Jonas Lundström vill inte säga exakt hur mycket men erkänner att en del av dom pengarna måste säkras redan nu i mars.

Vad händer om ni inte får in pengar igen inom kort?

– Jag vill inte gå in på vad som händer om företaget skulle misslyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista