Anders Perttu, busschaufför. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Bussen får öka hastigheten om alla sitter bältade

1:23 min

Från och med idag den 1 mars får långfärdsbussar köra 100 kilometer i timmen istället för 90 kilometer i timmen, men bara om det finns säkerhetsbälten. Men frågan är om passagerarna sätter på sig bältet? Även om det lag på det sen sju år tillbaka är det inte självklart för alla. 

På busstationen i Luleå väntar Anton Andersson, som går skola i Luleå, på bussen till Överkalix.

– Jag använder inte bälte. Jag tänker inte på det, men med tanke på att det kan rädda liv är det ju dumt att inte använda det. Jag får börja använda bälte helt enkelt, säger han.

Från och med 2004 ska alla nyregistrerade bussar ha säkerhetsbälten. Undantaget är bussar som går i stadstrafik. Alla passagerare som är äldre än tre år ska använda bälte, om det finns sådana platser. Bötesbeloppet för att inte använda bälte i buss är 1 500 kronor. 

– Jag tycker att det är mitt ansvar att använda bältet och jag brukar uppmana barnen att göra det också, säger Maria Lundholm från Pajala, som åkt buss i Bodentrakten de senaste dagarna.

Från och med 1 mars får bussar utrustade med säkerhetsbälten köras i 100 kilometer i timmen. Tidigare var maxhastigheten 90 kilometer.

Regeln om att använda bilbälte i buss trädde i kraft 1 januari 2007.

– Trots att det är längesen är det inte alla som tar på sig bältet. Den här veckan har det varit glashalt och då är det verkligen inte roligt att köra omkring med passagerare utan bälte, säger busschauffören Anders Perttu, som bland annat kör mellan Luleå och Pajala.

Han tycker att det är särskilt knepigt med skolbarn som struntar i bältet.

– Jag har alltid bälte. Jag började med det efter att en busschaufför som jag känner var med om en bussolycka på Bergnäsbron i Luleå och berättade om följderna, säger Ellinor Gustavsson, som väntar på Pajalabussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista