Foto: Henrik Montgomery / TT
Ishockey - SHL

Tröttkört Luleå föll mot AIK

1:54 min

1–2 och ännu en förlust mot ett bottenlag. Då var det mungiporna ner för Luleås tränare. "Vi har problem med back-to-back", sade Thomas Berglund.

Mer om SHL på hockeysajten

Luleå kan ha slarvat bort chansen att komma trea i SHL. För efter två förluster på två dagar mot seriens bottenlag är det nu åtta poäng upp till Växjö.

Är en tredjeplats inte motiveringen nog för att kämpa?

– Det är klart att det är. Vårt mål är att vinna varje match, svarar en vresig Thomas Berglund.

Luleås assisterande tränare var verkligen inte på bra humör efter 1–2-förlusten mot AIK på Hovet. En öppen match där lagen bjöd på tre frilägen de första åtta minuterna. Luleå missade två av dem. Det dröjde ända till mitten av andra perioden innan Linus Klasen kunde sätta 1–0 till gästerna och tangera Luleås klubbrekord på 55 poäng på en säsong.

Då trodde nog den stora bortaklacken att deras lag skulle rycka loss och ta revansch för uddamålsförlusten mot Örebro från kvällen innan. En match som Luleå enligt Berglund borde ha vunnit lätt.

Men AIK satte högsta fart och tvingade så småningom fram en utvisning. I det numerära överläget vräkte Derek Joslin in 1–1 från blå linjen.

– Jag är oerhört nöjd med insatsen, hela laget ska ha en eloge, sade AIK:s tränare Rikard Franzén.

Ännu gladare blev han med knappa fyra minuter kvar av matchen. Då ryckte Mattias Janmark loss i numerärt underläge och satte pucken högt till 2–1 och seger.

– En blek insats från start till mål av oss. Vi kanske var trötta från i går, sade Thomas Berglund.

Luleåtränaren konstaterade att hans lag haft problem hela säsongen när de haft match två dagar på raken, så kallat "back-to-back". Delvis beroende på att de fått möta lag som fått vila dagen innan.

Men ändå borde det oroa inför det kommande slutspelet att en match mot ett bottenlag, läs Örebro, kan störa så mycket att man inte orkar dagen efter mot ett annat bottengäng.

– Men i slutspelet får man ju en dag mellan matcherna. Och möter lag som också har spelat, sade Berglund.

TT: Betyder verkligen en dag så mycket?

– Ja, det gör den. Det är viktigt för återhämtningen.

Och inte kunde Berglund skylla på resan heller, buttert konstaterade han att det tar en timme med flyg.

Då log AIK:s tränare Rikard Franzén som sedan passade på att berömma nyförvärvet Martin Karlsson från Almtuna.

– Stabil, blev betyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista