Politiska studenter kräver att demonstrationen vid LTU ställs in

Moderata studenter och Centerstudenter kräver att morgondagens demonstration vid Luleå tekniska universitet ställs in. Anledningen är att det getts tillstånd för en demonstration mot regeringens förslag, trots att det råder förbud för politiska aktiviteter på universitetsområdet.

Bakgrunden är regeringens förslag om förändrat studiemedel. Då tog Socialdemokratiska studenter och Gröna studenter vid LTU kontakt med studentkårerna för att söka stöd för en demonstration mot förslaget på universitetsområdet, vilket de också fick.

De politiska studentförbunden som nu reagerat och vill ställa in morgondagens demonstration pekar på att det råder ett förbud för politiska förbund och partier att verka vid LTU och att också föra kampanj eller anordna politiska aktiviteter på universitet. Men med tillåtelsen att anordna demonstrationen har förbudet mot politisk aktivitet på skolan fått ett undantag.

Kårerna skriver enligt Moderata studenter och Centerstudenter i stadgarna att man ska vara en partipolitiskt obunden organisation. Trots det fick de två studentpolitiska förbunden, Socialdemokratiska studenter och Gröna studenter, tillåtelse och stöd av studentkårerna samt universitetet att anordna demonstrationen. Därmed har förbudet mot politisk aktivitet på skolan fått ett undantag.

– Vi anser det djupt olyckligt och mycket beklagligt om kårstyrelserna går emot sina egna regler och väljer att exkludera medlemmar som inte står bakom S och MPs värderingar i övrigt. Vi frågar oss om beslutet att samarbeta med S-studenter och Gröna studenter något som hela kåren står bakom, eller är det ett personligt ställningstagande hos utvalda personer i kårstyrelserna, säger Eric Lundvall, ordförande Centerstudenter Luleå.

Vem som är ansvarig för förbudet är oklart, men Luleå studentkår hävdar att de ansvarar för reglerna och inte vill se någon politisk aktivitet på universitet. Teknologkåren hävdar å sin sida att det är universitetets styrelse som av säkerhetsmässiga skäl fattat beslutet att förbjuda politiska partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista