Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strängare regler hotar framtidens sportskytte

"Man har börjat vara ganska rabiat med reglerna"
1:48 min
Anders Khemi, Bodens skytteklubb, är oroad över de hårdare regler som gäller i länet för att få vapenlicens. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Risken finns att man långsamt tar död på skyttesporten! Den farhågan finns inom länets skytteföreningar efter att polisen i Norrbotten har börjat tillämpa hårdare regler för att den som utövar skytte och som ansöker om vapenlicens.

Det som hänt nu i praktiken är att Norrbotten är ett av de län i landet som gör en nytolkning av en gammal paragraf från 1934 i den svenska vapenlagstiftningen. Konkret har det inneburit att även tävlande, erfarna medlemmar i skytteklubbar fått lämna in en del av sina klassade vapen. Det gäller exempelvis Benny Källström i Boden som skjutit i fyrtio år. 

– Det var ju inte okej. Jag tävlade ju med den pistol som jag blev av med. Bästa fältskyttevapnet jag hade, det är ju nio millimeter, det vart jag ju av med, konstaterar han indignerat.

Orsaken till den tuffare regeltillämpningen handlar om de senaste årens många dödsskjutningar i framför allt storstäderna.

– Det är ju Norrbotten och Göteborg där man har börjat vara ganska rabiat med reglerna. Där har det blivit så att vissa nybörjare får inte vapen, säger tävlingsskytten Anders Khemi, som också är sekreterare i Norrbottens pistolskyttekrets.

Hur då?

– Myndigheterna säger att det är inte lämpligt att du har vapen för du kommer aldrig kunna skjuta aktivt.

Det är här som ett slags "Moment 22" infinner sig enligt skytteföreningens medlemmar. Hur ska man kunna träna och tävla och bli en duktig skytt om man inte tillåts börjabli det?

Men enligt Norrbottenspolisen beviljas alla nybörjare i en skytteförening sitt första vapen. Efter 6 månader kan man ansöka om ytterligare licenser, och då måste man verkligen visa att man är aktiv som skytt, enligt myndigheten.

– Första åttasekundersserien, ladda!!

Den här träningskvällen i Bodens sporthall är det en skara på närmare ett femtontal skyttar, vilket är något fler än vad de brukar vara. Alla får ladda och vänta, och skjuta och markera i omgångar.

Ted Granbom, SM-medaljör i ett par skyttegrenar, tycker att märkligt att komplicera tillståndsprocessen för de som har lagliga vapen.

– Det är väldigt sällan som det begås något brott med de typer av pistoler som vi använder. Så det är väl lite ett slag i luften när man krånglar till det för oss, säger Ted Granbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".