Jan Mörtberg, Försvarshögskolan. Tidigare chef vid Norrbottens regemente I 19 i Boden. Foto: Rickard Kilström, Försvarshögskolan.

Rysslands agerande bryter mot all internationell rätt

6:24 min

Världen håller andan och följer händelseutvecklingen där läget i Ukraina skärptes igår. En av de som jobbar med strategiska frågor och som också med intresse följer det som nu händer är Jan Mörtberg, tidigare chef på Norrbottens regemente I 19 i Boden, men idag chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan.

Ryska styrkor stärkte igår kontrollen på Krimhalvön och oron spreds vidare även till andra delar av Ukraina. Under dagen kallade Ukraina in alla sina militära reservstyrkor för att som det heter säkra landets "säkerhet och territoriella integritet".

Samtidigt vädjade det ukrainska parlamentet till internationella samfundet om hjälp. USA:s president Barack Obama anklagade Ryssland för brott mot internationell rätt, efter det ryska beslutet som öppnar för en rysk militär invasion i Ukraina.

Här hemma har riksdagens försvars- och utrikesutskott kallat till krismöte med utrikesdepartementet och den militära underrättelsetjänsten Must.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista