1 av 3
Hela ungdomsbrandkåren i Älvsbyn. Från vänster ser vi Edwin Häggkvist, Casper Karlsson, Ebba Stenman. Ståendes på bilen: Nelly Stenman, framför henne Valeria Sharapova, Jennie Nordström. Ståendes på bilen: Oskar Westerlund framför honom Pontus Wallgren, David Berg och Niklas Nilsson. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
2 av 3
Deltidsbrandmannen David Berg visar ungdomsbrandkåren hur man använder brandslangen. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
3 av 3
Valeria Sarapova funderar på att utbilda sig till brandman. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Ungdomsbrandkåren lär sig släcka bränder och rädda liv

Reportage: Möt ungdomsbrandkåren i Älvsbyn
15 min

Norrbotten har fått sin första ungdomsbrandkår. En gång i veckan samlas ett gäng ungdomar i Älvsbyn mellan 11 och 18 år för att lära sig allt från att släcka bränder, hjärt-och lungräddning till hur man agerar på en olycksplats.

David Berg är deltidsbrandman i Älvsbyn och den som tog initiativet till att starta projektet.

– Jag hade en idé om att starta en ungdomsbrandkår för att få ut samhällsinformation, så ungdomarna vet hur man ska göra vid tillbud till exempel.

Kollegorna Jennie Nordström och Niklas Nilsson hakade på, och efter tre veckors planering körde de igång.

Schemat sträcker sig över höst och vår och det handlar om allt från hur man ska agera vid en olycksplats och trafikregler till vattenlivräddning.

– Det handlar framförallt om att man gör nånting. Att man inte bara står bredvid. Det är så vanligt att ungdomar idag backar och börjar filma om de ser en olycka. Det vill vi inte. Hellre att man gör någonting än att bara stå och titta på.

Valeria Sarapova har just fyllt 19 år och pluggar juridikprogrammet på gymnasiet.

– Men jag brinner verkligen för yrket brandman, jag ligger risigt till för det lutar mer åt det, säger hon och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".